single
[3137,2]
170215

VAR “straši” tudi v Bundesligi: Nemška zveza priznala štiri napake

Avtor: Urban Kolman
15. 9. 2022, 18.44

V zadnjih tednih lahko med nogometnimi navijači opazimo vse večje nezadovoljstvo s sistemom VAR. Pred nekaj tedni je VAR povzročal težave v angleški ligi, ko je na tekmah med Chelseajem in West Hamom ter Crystal Palaceom in Newcastle Unitedom razveljavil dva popolnoma regularna gola. Pretekli konec tedna pa je "zablestel" v italijanski ligi, ko je na tekmi Juventusa in Salernitane spregledal igralca gostov in stari dami zaradi prepovedanega položaja razveljavil regularen zadetek. Težave s sistemom imajo tudi v Bundesligi.

V Nemčiji letos še posebej strašijo enajstmetrovke, ki so dosojene zaradi igre z roko oziroma niso dosojene ob igri z roko. Zaradi vse večjega nezadovoljstva navijačev se je včeraj oglasila nemška nogometna zveza. Izdala je poročilo zadnjih dveh krogov, v katerem je priznala, da so štiri odločitve sodnikov in VAR-a bile napačne. Poročilo je napisal nekdanji sodnik Peter Sippel.

Prva napaka se je zgodila na tekmi 5. kroga med Borussio Dortmund in Hoffenheimom. Branilec gostov Ozan Kabak je v 32. minuti iztegnil roko in blokiral predložek igralca Dortmunda Mariusa Wolfa. Sodniki niso dosodili enajstmetrovke. Sippel je priznal, da so storili napako.

Vse tri preostale napake so se zgodile v šestem krogu. Na uvodni tekmi kroga med Werderjem in Augsburgom je bila zaradi igre z roko igralca Augsburga Maximiliana Bauerja dosojena enajstmetrovka. Marvin Ducksch je strel iz bele točke zapravil, a do nje sploh ne bi smelo priti. Tudi to je bila napaka sodnikov, saj je bila roka Bauerja v naravnem položaju. VAR bi v tem primeru moral posredovati.

Tretja napaka je bila storjena na obračunu med Bayerjem in Herto. V 82. minuti bi strel igralca Herte Boëtiusa zadel mrežo, a ga je z roko blokiral branilec Leverkusna Odilon Kossonou. Sodnik Benjamin Brand je bil mnenja, da je bila roka v naravnem položaju z njim, se je strinjal tudi VAR. Sippel se s tem ni strinjal. Kossonou se je namreč s pomočjo roke naredil večjega in preprečil zadetek Herte, ki bi Berlinčanom prinesel zmago.

Zadnja napaka se je zgodila na tekmi med Kölnom in Union Berlinom. Šlo je za podobno situacijo kot pri drugem primeru. Union je zaradi igre z roko branilca kozličkov Killiana dobil enajstmetrovko, ki je ni izkoristil. A po mnenju Sippla do nje sploh ne bi smelo priti, saj je bila roka Killiana nastreljana in v naravnem položaju.

Foto: Imago Sports via Guliver

Zadnje video vsebine

1

Gajser s prehitevanjem leta mimo Avstralca (VIDEO)...Več

2

Weghorst z zadetkom in podajo v sodnikovem dodatku poskrbel za delirij na Johan Cruijff Areni (VIDEO)...Več

3

Mavrič Rožič: Bogatinov preigral Sancheza, Kopru se je tveganje izplačalo (VIDEO)...Več

Najbolj brano ta mesec

1

O superherojih, ki to še nista...Več

2

Alarm Rodri...Več

3

Boromisa: “Imamo fante, ki lahko igrajo na evropski ravni” (VIDEO)...Več