single
[3137,2]
154923

Eksplozivni derbi med Hanso Rostock in St. Paulijem (VIDEO)

Avtor: Rene Vidmar
2. 4. 2022, 14.32

V soboto zvečer bomo na Šport TV pospremili enega izmed najbolj vročih derbijev, kar jih lahko ponudi nogometni svet. V 28. krogu druge Bundeslige se bosta na Ostseestadionu pomerila Hansa Rostock in St. Pauli. Pirotehnični vložki, različni ksenofobni izpadi, zažiganje dresov in zastav, vse to lahko vidite na derbiju, ki mu v Nemčiji pravijo tudi ''derbi strahu''.

Sovraštvo med obema navijaškima skupinama izvira iz političnih prepričanj. Mesto Rostock v Nemčiji vse od padca Nemške demokratične republike slovi kot nekakšno zbirališče neonacistov. V nekdanji državi je imelo mesto privilegiran položaj. Postalo je ključno državno pristanišče, ki je bilo stična točka s preostalo Evropo. Mesto je bilo industrijsko razvito.

Vlada DPR se je v tistih časih sredstva namenila nakloniti celo nogometni ekipi. Leta 1954 so se odločili, da glavno pristanišče države potrebuje konkurenčno nogometno ekipo. To se je zgodilo tako, da je vlada namesto, da bi ustanovila nov klub, v mesto preselila že obstoječo ekipo Empor Lauterja iz Spodnje Saške. V regiji je bilo tedaj veliko klubov, zato izguba enega ni bila prevelik udarec za mesto Lauter.

Toda ekipa novoustanovljenega kluba Hansa Rostock prav nikoli ni zares blestela. Državni viri dohodkov niso bili enaki bolj uspešnim klubom iz Berlina ali dresdenskemu Dynamu. Rostock je svoje prve večje uspehe doživel šele ob padcu berlinskega zidu. V zadnji sezoni vzhodnomeškega nogometnega prvenstva so bili prvaki, osvojili pa so tudi pokal DDR. Ta uspeh jim je omogočil pridružitev novoustanovljeni Bundesligi.

Toda klub kot tudi mesto se nista znašla v tržnem gospodarstvu. Rostock je bil sedaj le eno izmed mnogih pristanišč v Nemčiji, nekdaj bleščeča infrastruktura je v primerjavi s tekmeci postala zastarela. Brezposelnost je rasla, ekipa pa je izpadla v drugo ligo. Prebivalci Rostocka so začeli iskati grešnega kozla.

V tem ozračju so tako leta 1992 zgodili zloglasni nemiri, ko je desničarska mladina napadla priseljenske centre, kjer so prebivali begunci iz Vietnama in Romunije. Težave je še poslabšal ksenofobni lokalni tisk, ki je prilival olje na ogenj, in mlačen policijski odziv.

Ravno v nadvse napetih časih je v Rostock na gostovanje prvič prišel St. Pauli s svojim levičarskim navijaškim krilom. Na razprodanem stadionu se je takoj razbohotilo sovraštvo. V gostujočega vratarja so letele banane, domači navijači so zažigali drese St. Paulija. Še huje je bilo ob doseženem zadetku gostov, ko so domači navijači neposredno v nasprotne pristaše izstrelili pirotehniko. Trener St. Paulija je z naslednjimi besedami pospremil obračun. ”Toliko sovraštva v očeh ljudi še nikoli nisem videl.”  

VIDEO. Navijaška kulisa na derbijih med Hanso Rostock in St. Paulijem

Vse od tedaj ni nič drugače, zato je tudi tokrat malo verjetno, da bomo priča mirnemu srečanju. Trenutnega stratega St. Paulija Tima Schultza sicer veseli, da bo stadion vnovič poln, toda ob tem dodaja. ”Velika škoda je, da te mora na tekmi, ki bi si jo ogledal s sinovi, skrbeti za njihovo varnost. Upam, da bo vse ostalo mirno.”

Da bo tudi sobotno srečanje zelo nemirno meni tudi policija Rostocka. ”Po vsej verjetnosti bomo zopet priča izgredom,” je dejal vodja policije v Rostocku Achim Segebarth. S 24.770 gledalci bo Ostseestadion razprodan, pričakuje se tudi 2300 navijačev iz Hamburga.

2. Bundesliga, Hansa Rostock – St. Pauli , sobota ob 20.25 na Šport TV 2.

Foto: Imago Sports via Guliver

Zadnje video vsebine

1

Gajser s prehitevanjem leta mimo Avstralca (VIDEO)...Več

2

Weghorst z zadetkom in podajo v sodnikovem dodatku poskrbel za delirij na Johan Cruijff Areni (VIDEO)...Več

3

Mavrič Rožič: Bogatinov preigral Sancheza, Kopru se je tveganje izplačalo (VIDEO)...Več

Najbolj brano ta mesec

1

O superherojih, ki to še nista...Več

2

Alarm Rodri...Več

3

Boromisa: “Imamo fante, ki lahko igrajo na evropski ravni” (VIDEO)...Več