single
[3137,2]
152804

Sobotni derbi Bundeslige v znamenju obujanja spominov

Avtor: Rene Vidmar
11. 3. 2022, 18.25

V soboto ljubiteljice in ljubitelje nemške Bundeslige čaka vrhunec 26.kroga. Na PreZero Areni se bosta pomerila vodilni Bayern in trenutno četrti Hoffenheim. Tekma bo še posebej čustvena za stratega Bavarcev Juliana Nagelsmanna, ki je Hoffenheim vodil med letoma 2016 in 2019.

Nagelsmann je pri tem klubu februarja leta 2016 z 28 leti postal najmlajši glavni trener v zgodovini Bundeslige. V tem času je kar 116 krat sedel na klopi Hoffenheima, kar je več kot katerikoli drugi trener v zgodovini kluba.

34-letnik se tega obdobja v svoji karieri spominja z veseljem. ”Klub, v katerem odrasteš in v katerem narediš prve korake, ti zagotovo ostane v lepem spominu.” V nadaljevanju pogovora s sedmo silo je Nagelsmann navedel glavno razliko pri vodenju obeh klubov. ”Pri Bayernu je moja vloga bolj podobna managerju. V Hoffenheimu sem bil predvsem trener, saj nimaš izoblikovane ekipe. Posledično sem moral več časa posvetiti treniranju in razvoju igralcev.”

Hoffenheim je klub, ki prihaja iz istoimenskega mesta z okoli 3200 prebivalcev. Nagelsmannu všeč tudi zaradi visoke kakovosti bivanja. ”Območje Heidelberga, kjer se nahaja Hoffenheim, je poleg Bavarske edina regija, v kateri bi lahko živel na dolgi rok.”

Nagelsmannovi varovanci sicer trenutno uživajo v udobni točkovni prednost pred prvimi zasledovalci. Toda mladi strateg se zaveda nevarnosti nekdanjega kluba. ”Slavili so na zadnjih štirih obračunih. Hoeneßu gre zelo dobro. Občasno se slišiva po telefonu. Je eden tistih prijateljev, s katerim se lahko brez zadržkov pogovarjam o vsem.”

Z izbranimi besedami o sobotnih tekmecih govori tudi strateg Hoffenheima Sebastian Hoeneß . ”Bayernu gre v letošnji sezoni vse kot po maslu. Zanesljivo so se uvrstili v četrtfinale lige prvakov, zasluženo so na prvem mestu Bundeslige, toda v analizi smo opazili določene vrzeli v obrambi. V soboto bomo kljub tem ugotovitvam morali pokazati naš najboljši obraz, če jih bomo želeli presenetiti.”

Če ima Nagelsmann posebno vez s Hoffenheimom, ne moremo mimo dejstva, da ima Hoeneß poseben odnos z bavarsko prestolnico. ”V Münchnu sem se rodil. Tam šem vedno živi nekaj članov moje družine. V otroštvu sem zaradi očeta navijal tudi za Bayern. To se je kasneje zaradi narave mojega dela spremenilo. Kasneje sem delal tudi kot trener v mladinskem pogonu kluba. Kljub temu to nikakor ne bo vplivalo na obračun. V soboto jim vsekakor želim zagreniti življenje. ”

Nemški serijski prvaki so sicer na tekmah s Hoffenheimom slavili na štirih od zadnjih petih srečanj. Edini poraz Bavarcev iz tega obdobja sega v sezono 2020/21, ko so varovanci Hoeneßa Bayern na drugi tekmi sezone premagali s 4:1 in jim tako prizadejali edini poraz na 48 tekmah v vseh tekmovanjih v letu 2020. Tudi v preteklosti je Bayern prevladoval na obračunih obeh tekmecev. Na 27 bundesligaških srečanjih so Bavarci dosegli 18 zmag, pet remijev in štiri poraze.

Foto: Lukas Schulze/Bundesliga/Bundesliga Collection via Getty Images

Zadnje video vsebine

1

Gajser s prehitevanjem leta mimo Avstralca (VIDEO)...Več

2

Weghorst z zadetkom in podajo v sodnikovem dodatku poskrbel za delirij na Johan Cruijff Areni (VIDEO)...Več

3

Mavrič Rožič: Bogatinov preigral Sancheza, Kopru se je tveganje izplačalo (VIDEO)...Več

Najbolj brano ta mesec

1

O superherojih, ki to še nista...Več

2

Alarm Rodri...Več

3

Boromisa: “Imamo fante, ki lahko igrajo na evropski ravni” (VIDEO)...Več