single
[11]
117608

Meta Hrovat edina Slovenka, ki se na SP podaja v dobri formi

Avtor: Klemen Verlič
27. 1. 2021, 19.31

Pred SP v alpskem smučanju v Cortini d'Ampezzo bo v svetovnem pokalu na sporedu še šest tekem, dve v ženski in štiri v moški konkurenci. S trenutno formo je od slovenskih udeležencev svetovnega pokala lahko najbolj zadovoljna Meta Hrovat, ki je pred svetovnim prvenstvom znova začutila, da lahko dirka. Pri ostalih je več vprašanj kot odgovorov.

Za 22-letno tekmovalko iz Podkorena je zahteven prvi del sezone. Po solidnem veleslalomskem uvodu s šestim mestom na ledeniku Rettenbach nad Söldnom je sledil šok s poškodbo hrbtne mišice ter slalomskimi odstopi.

Na 57. Zlati lisici, ki je bila na njenem domačem hribu v Kranjski Gori, si je znova povrnila samozavest in krivuljo rezultatov obrnila navzgor. Že na prvem veleslalomu na podkorenski strmini je prikazala dve solidni vožnji, na drugem pa je znova začutila, da lahko napade, v njenih vožnjah je bilo manj napak, kar se je odrazilo tudi v uvrstitvi. Veleslalom je končala na tretjem mestu.

Uspeh na domači strmini ji je dal nov zagon. V torek na Kronplatzu je bila s petim mestom znova del najboljših. Kronplatz je dejansko pomenil veleslalomsko generalko za svetovno prvenstvo v Cortini d’Ampezzo, kjer bo ženski veleslalom na sporedu 18. februarja.

“Poleg rezultata sem najbolj vesela tudi tega, da sem ponovno začutila to, da lahko dirkam, da se v bistvu zjutraj zbudim in ne morem dočakati trenutka, ko stopim na start. To je ta občutek, ki sem ga zelo zelo dolgo pogrešala in res fino ga je imeti nazaj,” je dvig forme v pravem trenutku pred bojem za naslov svetovne prvakinje opisala Hrovatova.

S Kronplatzom je lahko zadovoljna tudi Ana Bucik, ki je v finalu v primerjavi s prvo vožnjo napredovala osem mest. Šesti veleslalom je končala na končnem 14. mestu, s čimer je izenačila svoj najboljši veleslalomski dosežek v svetovnem pokalu. Tega je dosegla lani na Zlati lisici v Kranjski Gori. Letošnja lisica se Goričanki ni izšla po načrtih.

“Po tistem slabem vikendu v Kranjski Gori sem lahko kar zadovoljna,” je dejala Bucikova.

V slovenski ženski ekipi za tehnični disciplini iz ozadja na vrata najboljših trkata tudi Neja Dvornik in Andreja Slokar. Dvornikova je po dveh uvrstitvah v finale v Italiji ostala tik pod trideseterico. Slokarjeva trenutno blesti na tekmah nižje kakovostne ravni v evropskem pokalu, v katerem vodi v slalomskem seštevku in v skupni razvrstitvi.

Trinajst dni pred začetkom prvenstva pa s formo nikakor ne more biti zadovoljna Ilka Štuhec, ki jo tekma sezone čaka 13. februarja, ko bo na progi Tofane napadala tretji zaporedni naslov smukaške svetovne prvakinje.

Štuhčeva je bila nazadnje del najboljše deseterice s šestim mestom na smuku v St. Antonu 9. januarja. Pred tekmami v Crans Montani si je poškodovala gleženj, edine točke pa osvojila na drugem od dveh smukov s 27. mestom. Prvega na progi Mont Lachaux končala na 37. mestu, še drugi superveleslalom po vrsti pa končala brez točk.

Za najboljši dosežek v Crans Montani je s 25. mestom na superveleslalomu poskrbela Maruša Ferk.

Štuhčeva bo zadnji ženski tekmi pred SP smuk in superveleslalom v Garmisch-Partenkirchnu ob koncu tedna izpustila.

Neznanka je tudi forma veleslalomske specialistke Tine Robnik, ki ima težave z bolečinami v kolenu.

V letu 2021 še ni nastopil najboljši slovenski veleslalomist Žan Kranjec, ki je zaradi poškodbe hrbtne mišice izpustil obrambo lanske veleslalomske zmage v Adelbodnu. V veleslalomu je zadnjič tekmoval 20. decembra v Alta Badii, ko je bil deveti. Deveti je tudi v veleslalomskem seštevku. Na stopničkah pa je bil z drugim mestom na veleslalomu 5. decembra v Santa Caterini.

Štefan Hadalin bo v Cortini branil srebro, ki ga je pred dvema letoma osvojil v alpski kombinaciji na SP v Areju. Gre za disciplino, ki jo v sezoni 2020/20 ni na sporedu svetovnega pokala.

Visoka pričakovanja ima tudi v slalomu, čeprav mu za zdaj v svetovnem pokalu ne gre vse po načrtih. Slalom pod reflektorji v Schladmingu je končal na 23. mestu.

“Po napaki se je vse podrlo. To je še ena tekma, na kateri mi ni uspelo sestaviti najboljših voženj, ki jih kažem na treningu. Mislim, da je treba biti potrpežljiv in vztrajati naprej, verjamem, da se bo enkrat sestavilo,” je dejal. Popravni izpit ga čaka že ob koncu tedna v Chamonixu, kjer bosta na sporedu dva slaloma.

Trener Klemen Bergant je bil realen: “Takšne tekme se Štefanu kar dogajajo v letošnji sezoni. Hitrost ima, smuča dobro, dogaja pa se mu dosti preveč napak. Močno upam, da bomo našli tisto stabilnost in mirnost, da bo lahko na tekmi pokazal, da je boljši kot pa za med 15. in 25. mesto, kjer se gibljejo letos njegovi rezultati.”

Po presenetljivem uspehu na uvodnem smuku sezone, ko je Martin Čater navdušil z zmago v Val d’Iseru, slovenska moška smukaška vrsta sezone ni nadaljevala v podobnem slogu. V Bormiu se je na treningu huje poškodoval Klemen Kosi in že končal sezono. V Kitzbühelu pa je za edine točke s 26. mestom poskrbel Čater, na prvem od dveh smukov, ki se je končal že po 30 tekmovalcih na startu.

Pred SP se bodo Čater, Boštjan Kline in Miha Hrobat ustavili še v Garmisch-Partenkirchnu, kjer bosta 5. in 6. februarja superveleslalom in smuk kot zadnji tekmi pred SP.

Kline je v Garmisch-Partenkirchnu z 2. mestom na smuku osvojil svoje prve stopničke v svetovnem pokalu. To je bilo pred petimi leti.

Foto: Sportida.com
Vir: STA

Zadnje video vsebine

1

Gajser s prehitevanjem leta mimo Avstralca (VIDEO)...Več

2

Weghorst z zadetkom in podajo v sodnikovem dodatku poskrbel za delirij na Johan Cruijff Areni (VIDEO)...Več

3

Mavrič Rožič: Bogatinov preigral Sancheza, Kopru se je tveganje izplačalo (VIDEO)...Več

Najbolj brano ta mesec

1

O superherojih, ki to še nista...Več

2

Alarm Rodri...Več

3

Boromisa: “Imamo fante, ki lahko igrajo na evropski ravni” (VIDEO)...Več