single
[11]
114664

Marta Bassino najboljša še na drugem veleslalomu sezone, Bucikova 16.

Avtor: Blaž Magdič
12. 12. 2020, 14.20

Marta Bassino je zmagovalka prvega od dveh veleslalomov za svetovni pokal alpskih smučark v Courchevelu v Franciji. Italijanka, ki je dobila tudi uvodni veleslalom v Söldnu, se je do nove zmage pognala z izjemno finalno vožnjo. Druga je Švedinja Sara Hector, Slovakinja Petra Vlhova je osvojila tretje mesto. Najboljša Slovenka je bila Ana Bucik 16.

Po prvi vožnji je bila na vrhu razpredelnice Vlhova, ki pa je v finalu izgubila boj za zmago z znova izjemno italijansko veleslalomistko, ki jo doma že primerjajo s slovito Deborah Compagnoni.

Marta Bassino je v finalu uspela nadoknaditi 49 stotink sekunde zaostanka za Vlhovo. Tekmico je prehitela za 59 stotink sekunde. Z najhitrejšim časom finala je vpisala svojo tretjo zmago v svetovnem pokalu in trinajste stopničke. Prvenca je osvojila lani na veleslalomu v Kilingtonu.

Vlhova je tudi na peti tekmi v tej sezoni osvojila stopničke za prepričljivo vodstvo v skupni razvrstitvi svetovnega pokala.

Slovakinja je dobila zadnje tri tekme v nizu, oba slaloma v Leviju in paralelni veleslalom v Lechu, na uvodnem veleslalomu sezone je bila tretja, enako kot na današnjem veleslalomu v Savojskih Alpah.

Vlhova, ki ima po petih tekmah 420 točk, si je v primerjavi s svojo prvo zasledovalko Bassinovo (258) zagotovila že 162 točk zaloge.

Zadovoljna je lahko tudi Švedinja Hectorjeva (+0,46), ki je v finalu za dve mesti izboljšala svojo uvrstitev s prve proge.

Ameriška zvezdnica Mikaela Shiffrin je svoj prvi veleslalom sezone, v Söldnu je ni bilo na startu, končala na četrtem mestu, z zanjo velikim zaostankom 1,70 sekunde, potem ko je bila na prvi progi še dovolj hitra za tretji čas.

Shiffrinova je pričakovala več. V Courchevelu je v letih 2017 in 2018 kar štirikrat zmagala, pred dvema letoma je osvojila tako veleslalom kot slalom, pred tremi leti pa veleslalom in paralelni slalom.

Nato pa se je začela očitno italijanska prevlada. Lani je veleslalom v Courchevelu osvojila Italijanka Federica Brignone, ki je na koncu sezone 2019/20 prvič v karieri osvojila tudi veliki kristalni globus za končno razvrstitev v svetovnem pokalu alpskih smučark. Brignonejeva je bila tokrat peta.

Leta 2012 je veleslalomsko tekmo na tem prizorišču dobila tudi Slovenka Tina Maze. Slovenke danes niso bile v boju za najvišja mesta.

Od treh Slovenk na startu prve vožnje je točke osvojila le Ana Bucik, ki je v finalu s skupnim zaostankom 5,09 sekunde pridobila dve mesti. Na prvi progi je bila 18.

Novogoričanka je celo prišla do svojega drugega najboljšega veleslalomskega izida, potem ko je bila letos februarja v Kranjski Gori 14. V Söldnu je bila tudi v točkah na 21. mestu.

Možnost drugega nastopa si je s 26. časom prve vožnje privozila tudi Meta Hrovat, ki je šla na progo s protibolečinskimi tabletami. V finalu ni nastopila zaradi prehudih bolečin v hrbtu, ki jih je staknila pri padcu na treningu v Soldi.

Tina Robnik je tudi na drugem veleslalomu sezone ostala brez točkovnega izkupička. Njen zaostanek 4,42 sekunde je bil prevelik za finale.

V Courchevelu bo v nedeljo na sporedu še en veleslalom.

 

Foto: Sportida.com
Vir: STA

Zadnje video vsebine

1

Gajser s prehitevanjem leta mimo Avstralca (VIDEO)...Več

2

Weghorst z zadetkom in podajo v sodnikovem dodatku poskrbel za delirij na Johan Cruijff Areni (VIDEO)...Več

3

Mavrič Rožič: Bogatinov preigral Sancheza, Kopru se je tveganje izplačalo (VIDEO)...Več

Najbolj brano ta mesec

1

O superherojih, ki to še nista...Več

2

Alarm Rodri...Več

3

Boromisa: “Imamo fante, ki lahko igrajo na evropski ravni” (VIDEO)...Več